2016-11-16 12:09:49• hírek • Szatmár.ro

Szatmári diák a School Methods 2020 konferencián

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákszervezetének elnökeként kötelességemnek tartottam, hogy a KÖFEDISZ-t is bevonjam a romániai magyar diáktanács (MAKOSZ) életébe. Így az elmúlt másfél évben erős tagszervezetté váltunk, azóta részt vettünk az Erdély különböző pontjain megszervezésre kerülő rendezvényeken, melyek a magyar középiskolák diákéletét célozzák színesebbé tenni, sőt, Szatmárnémeti is házigazdája volt egy diáktanácsi rendezvénynek. Vaida Cynthia beszámolója.

Az erdélyi diáktanácsok nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással, most például öt hétvégén keresztül, egy képzéssorozat folyik, melyen 16 diák vehet részt az egész országból, köztük Tatár Zsuzsa is, a Köfedisz új elnöke, aki átvette tőlem a stafétát. De nemcsak képzések folynak, hanem próbálunk munkánkkal, javaslatainkkal jobbítani az diákokat érintő lényegi kérdéseket illetően is. Nyáron stratégiákat dolgoztunk ki a román tanügy reformjával kapcsolatban, terveinket a román diáktanáccsal közösen szeretnénk megvalósítani.

Az elmúlt két évben igyekeztem képviselni a KÖFEIDSZ-t az országban is, felszólalni érdekükben, tapasztalatokat megosztani más diáktanácsosokkal, ötleteket nyerni tőlük. A MAKOSZ-ban a KÖFEDISZ nagyon elismert, Erdély egyik legerősebb diáktanácsának tartják, amire nagyon büszkék vagyunk. Természetesen a makoszozás nem csak a munkáról szól, hanem szoros barátságok is kötődek, hiszen elsődleges célunk, hogy támogassuk egymást, tanácsokat adjunk egymásnak a diáktanácsozással kapcsolatban. Gyakran hallottam tőlük az OBESSU-ról, az európai diáktanácsról, hisz a MAKOSZ ennek egy tagszerevezete. Mindig is kíváncsi voltam milyen lehet egy OBESSU rendezvény, milyen lehet az, mikor Európa-szerte, más kultúrájú, felfogású fiatalok találkoznak, akiknek ugyanaz a céljuk: tenni valamit saját diáktársaikért. Így tehát nagyon meglepődtem, és egyben nagyon meg is örültem, mikor kiderült, hogy részt vehetek Észtország fővárosában, Tallinnba, október 31. és november 6. között a „School Methods 2020" (Iskolai Módszerek 2020) konferencián.

Október 31-én, a budapesti reptérről hárman indultunk Románia képviseletében a konferenciára Tallinba: Bokor Zalán, a MAKOSZ kommunikációs referense, Tempfli Ákos, a MAKOSZ elnökségének egyik tagja, és jómagam.

Érkezésünk után megismerkedtünk észt, ír, izlandi, finn, dán, német, luxemburgi, belga, bosnyák és koszovói fiatalokkal, majd másnap rögtön keződött is a munka. Először is megtudtuk, hogy az Education & Training 2020 projekt keretein belül hívták össze ezt a konferenciát, melynek célja, hogy az elavult tanítási módszereket modernebbekkel helyettesítsék, hogy a diákok számára élvezetesebbé váljon az iskola. Célszerű az, hogy a mi véleményünket kérték ki ezekkel kapcsolatban, hisz mi vagyunk azok, akik ebben élnek, akik ismerik a diákok véleményét. Így első nap után, mikor elsősorban a saját kompetenciáinkat ismerhettük meg még jobban, megosztottuk egymással a saját országainkban használt módszereket. Ezeket kielemeztük, a rosszakat elvetettük vagy átalakítottuk, a jókat pedig különböző csoportokban, különböző szempontokat figyelembe véve, megtartottuk. Így lett nap végére több, hosszú listánk jól használható tanítási módszerekkel.

Másnap lehetőséget kaptunk arra, hogy ellátogassunk az észt parlamentbe, ahol a volt tanügyminiszter beszélt az észt helyzetről, majd mi is kérdezhettünk tőle. Valójában kiábrándító volt az, mikor egy kérdésünkre az volt a válasz, hogy sajnos ők nem igazán hallgatnak a fiatalok véleményére, de mindannyian, a másnapi kiértékelés során, úgy gondoltuk, hogy talán, ha az OBESSU összehoz rengeteg embert, akkor már jobban felfigyelnek ránk, nem csak Észtországban, hanem mindenhol. Így, ezután ismét csoportokra osztva elkezdtük kidolgozni, hogy konkrétan milyen változásokat is szeretnénk. Öt szempontból közelítettük ezt meg: diák-központú tanítás, digitalizálás, befogadás, különböző, eddig nem használt módszerek alkalmazása és szakmai gyakorlatok alkalmazása. Összeállítottunk egy vázlatot, melyben kifejtettünk minden szempontot, példákat adtunk, elmondtuk, hogy ez miért lenne hasznos. Mindenki hozzászólhatott, elmondhatta, hogy a saját országában mi működik már, mit tart elképzelhetetlennek. Utolsó nap pedig az volt a feladatunk, hogy a saját tagszervezetünkkel kidolgozzuk, hogy ezt mi, magunktól, hogy érhetnénk el, majd ezt megosztottuk másokkal is, tanácsokat adtunk és kaptunk.

A véglegesített vázlatokat a OBESSU csapata összefüggő szöveggé fogja alakítani, majd beküldi az Európai Parlamentbe, bízva abban, hogy az ET2020 projekt sikeres lesz és különböző országokban alkalmazni is fogják majd.

Természetesen a munka mellett a szórakozásra is fektettünk hangsúlyt. Pihenésképp különböző játékokat játszottunk, vitáztunk, mivel északon voltunk, ezért a hó sem maradhatott el, így a hócsatákból sem volt hiány, sőt, hóembert is építettünk, és a városnézés során a csodaszép Tallinnal is megismerkedtünk. Így elmondhatom, hogy tartalmas hetet zártunk, rengeteg tapaszalattal és élménnyel gazdagodtunk, és ezúton is szeretném megköszönnöi a MAKOSZ-nak ezt az egyedülálló lehetőséget!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: